You are hereKatliama son! Uygur Halkı Yalnız Değildir

Katliama son! Uygur Halkı Yalnız Değildir


By dsip - Posted on 11 Temmuz 2009

Çin'de bir fabrikada Han kökenli işçilerin Uygur kökenli işçilere saldırmasıyla başlayan olaylar, giderek polisin vahşice bastırmaya çalıştığı bir ayaklanmaya dönüşüyor. Mao dönemindeki işgalden beri sürekli etnik ayrımcılığa maruz kalan, kültürel hakları ellerinden alınan Uygurların yaşadığı Doğu Türkistan, Stalinist rejime başkaldırıyor.

Devlet kapitalisti Çin'in uyguladığı ırkçı ve şovenist politikalar, farklı etnik gruptan işçileri birbirine düşürerek rejimin kendisine yönelen gerçek bir muhalefetin oluşmasını engellemeye ve ucuz işgücü sayesinde sermaye birikimini arttırmaya yöneliktir. Ancak bu son olaylar, Stalinizmden öğrenilen bu ırkçı ve milliyetçi politikaların iflas ettiğinin bir göstergesidir.

Uygur halkı yalnız değildir. Biz sosyalistler, her türden ezilenin mücadelesini desteklediğimiz gibi Uygur halkının mücadelesini de destekliyor, Çin'in ırkçı katliamlarına karşı "Yaşasın halkların kardeşliği" diyoruz. Çin işçi sınıfının kurtuluşu da, Uygurların ve diğer ezilenlerin kurtuluşu da birbirinden bağımsız değildir.

Diğer yandan, Çin'deki katliamdan Türk ırkçılığına pay çıkarmak isteyenlere de prim verilmemelidir. Uygurlara yönelik katliamı kınamak, soykırıma uğramış Ermeni halkına karşı düşmanca tutum alanlara, Kürt halkına yönelik baskılar karşısında sessiz kalan hatta bu baskıları yıllarca desteklemiş olanlara düşmez. Bir yerdeki katliamı kınarken bir başka katliama sahip çıkan zihniyet, Uygurları katleden ırkçılığın Türkiye'deki izdüşümünden başka bir şey değildir.

Dostlarımız