Batı katliama destek verirken Gazze'de ölüm ve yıkım sürüyor

DÜNYA
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları öylesine büyük bir katliam yarattı ki Batı'ya yakın ajanslar bile bölgenin artık cehenneme döndüğünü söylüyor. 

Bombalar, füzeler ve tanklar 1.8 milyon Filistinliyi evlerinden etti. Binlerce kişi artık hastalıkların hızla yayıldığı derme çatma kamplardaki çadırlarda yaşıyor. 

Aralık ayı başında üst düzey bir Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi, Gazze nüfusunun yarısının açlıktan öleceği uyarısında bulundu. 

BM Dünya Gıda Programı Direktör Yardımcısı Carl Skau, insani yardım operasyonunun "çökmekte" olduğunu söyledi.

Skau, Gazze'ye yaptığı bir ziyarette tanık olduğu "korku, kaos ve umutsuzluğa" hiçbir şeyin kendisini hazırlayamayacağını da sözlerine ekledi:

"Depolarda, binlerce çaresiz aç insanın bulunduğu dağıtım noktalarında, çıplak raflı süpermarketlerde ve patlayan banyolarıyla aşırı kalabalık barınaklarda karışıklık vardı." 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de artık sessiz kalamayan kuruluşlar arasında yer alıyor.

Örgütün Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsraillilerin 7 Ekim'den bu yana Gazze ve Batı Şeria'daki sağlık hizmetlerine 449 saldırı düzenlediğini söyledi. "Artık sağlık çalışanlarının çalışması imkansız" dedi. 

 Ghebreyesus aynı konuşmasında her 700 kişi için sadece bir duş ünitesi ve 150 kişi için bir tuvalet olduğunu kaydetti:

"Giderek daha fazla insan daha küçük bir alana taşınırken, yeterli gıda, su, barınak ve temiz atık su ve kanalizasyonun bertaraf edilmesi ile birleşen aşırı kalabalık, hastalıkların yayılması için ideal koşulları yaratıyor."

WHO, hayati önem taşıyan insani yardımlara derhal erişim sağlanmasını ve Gazze'deki çatışmalara son verilmesini talep etti. İsrail'in amansız bombardımanı ise direnişi yok etmiş değil.

Hamas'ın savaşçı kanadı El Kassam Tugayları Aralık ayı başında, sadece üç gün süren çatışmalarda Gazze'de 79 İsrail aracını imha ettiğini ya da hasar verdiğini açıkladı.

Bu, İsrail ordusunun 100'den fazla askerini kaybettiğini gösteren rakamlarla aynı zamana denk geldi.

Tugaylar tarafından yapılan açıklamada, "Savaşçılarımız Şeyh Radvan bölgesinde bir tünel girişine bubi tuzağı kurdu ve bir İsrail gücü tünele doğru ilerler ilerlemez tünel havaya uçuruldu. Sonuç olarak İsrail kuvvetlerinden ölenler ve yaralananlar oldu" deniliyor. 

Ayrıca savaşçılarının Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Tal Al-Zaatar bölgesinde bir İsrail Merkava tankını hedef aldığını ve havaya uçurduğunu gösteren görüntüler yayınladı. 

Direniş haberleri Gazze'deki Filistinliler tarafından sevinçle karşılandı. Jabalia'daki bir kişi "Onlar (direnişçiler) tankları imha ettiler. Biz burada kalacağız. Buradan ayrılmayacağız. Gitmesi gerekenler onlar (İsrailliler)" dedi. 

Hamas, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilerin serbest bırakılmasına izin verilene kadar daha fazla İsrailli rehineyi serbest bırakmamakta  ısrarlı.

İsrail devleti bile artık Hamas'ı yok etme girişimlerinin düşünülenden daha uzun sürebileceğine inanıyor. 

İsrail'in ulusal güvenlik danışmanı Tzachi Hanegbi geçtiğimiz günlerde savaşın "aylarla ölçülmesi" gerekebileceğini itiraf etti.

Sophie Squire

(Socialist Worker)

SON SAYI