Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times
Marksizmin kavranmasının güç olduğuna ilişkin kanı toplumda hayli yaygın. Bu kanıyı Marksizmin düşmanları yayıyorlar. ‘Marksist’ olduklarını söyleyen bazı akademisyenler de bu yanlış kanının oluşmasında pay sahibidirler: Bunlar, diğer pek çok insanın yoksun olduğu özel bir bilgi ve kavrayışa sahip oldukları izlenimi uyandırabilmek için, kasıtlı olarak kavranması güç, gizemli ifadeler kullanırlar.
 
Bu nedenle, haftanın 40 saati fabrikalarda, madenlerde ya da bürolarda çalışan sosyalistlerin pek çoğunun Marksizmi asla kavrayamayacakları ya da okuyup anlamaya zaman bulamayacaklarını varsaymaları şaşırtıcı değil.
 
Gerçekte ise Marksizmin temel fikirleri kolayca kavranabilir yalınlıktadır. Bu temel fikirler, başka bir fikirler bütününün yapamadığı biçimde, bize içinde yaşadığımız toplumu açıklarlar. Dünyanın neden ekonomik bunalımların cenderesinden çıkamadığına, nasıl olup da bolluk içinde yoksulluğun yaşanabildiğine, askeri darbelere ve diktatörlüklere, heyecan verici teknolojik buluşların nasıl olup da milyonlarca insanın işsiz kalmasına yol açtığına, işkencecileri besleyip bunlara arka çıkan ‘demokratik’ ülkelere, birbirlerini nükleer füzelerle tehdit eden ‘sosyalist’ devletlere açıklık getirirler... 

Bu dosyadaki makaleler Marx'ın kavramları

SON SAYI