İzmir ve Akhisar'dan DSİP heyetleri Soma'da

AÇIKLAMALAR
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

İzmir ve Akhisar'daki DSİP örgütlerinden birer heyet, maden ocağı katliamının yaşadığı Soma'ya gitti ve Marksist.org'a izlenimlerini aktardı.

DSİP İzmir İl Örgütü'nden Ziya Dinçsoy, Başbakan'ın maden ocağına gitmesiyle birlikte bölgeye kimsenin alınmadığını belirterek "Ölüm sayısının artması çok büyük ihtimal. Kimse tam sayı veremiyor. Ölen işçilerin çoğunun yaşı genç" dedi.

Hastanenin önünün çok kalabalık ve polis "kontrolü"nün çok sıkı olduğunu dile getiren Dinçsoy, acil servisin üzerinde polis helikopterinin dolaştığını ifade etti.

Soma Holding müdürünün 2011 seçimlerinde AKP'den milletvekili aday adayı olduğunu ancak aday yapılmadığını belirten Dinçsoy, "Soma'da maden 'kaza'ları -bu kadar büyük çapta olmasa da- çok yaygın. Birileri devamlı ölüyor ancak sayı az olunca duyulmuyor. Üstelik 'iş kazası' denilip geçiştiriliyor, sebepleri araştırılmıyor, söylenmiyor" dedi.

Soma'daki ocakların 2004 yılından itibaren özelleştirilmeye başlandığını ifade eden Dinçsoy, devletin kömürü satın alma yoluyla özelleştirmeyi teşvik ettiğini söyledi.

Giray Köprülü ise şunları söyledi:

"Soma devlet hastanesinin önündeki cadde kapalı. Sürekli ambulanslar hastaneye girip çıkıyor. Herkes gergin ve üzüntülü. Ankara'ya ve madenlerin denetim yapısına çok büyük bir tepki var. Belediye ve hastane hoparlöründen devamlı cenaze anonsu yapılıyor. Madenleri bilenler kazanın trafodan kaynaklanmayacağını, daha başka bir sebep olduğunu söylüyor. Şu anki sayının çok üzerinde ölüm bekleniyor."

DSİP Akhisar örgütü de öğlen saatlerinde Soma'ya geldi. Umut Özer, maden ocağı girişine kadar vardıklarını, Tayyip Erdoğan'ın 70-80 araçlık bir konvoyla ayıldığını, işçilerin anlattığı tablonun oldukça kötü olduğunu söyledi.

Özer, ölü sayısının resmi rakamların üzerinde olduğunu, konuştukları işçilerin en az 350 kişinin hayatını kaybettiğini düşündüklerini dile getirdi.

Soma'nın girişinin barikatlarla dolu olduğunu ve epey arandıklarını söyleyen Umut Özer, girişteki sanayi sitesinin orada 100 kadar tabut gördüklerini, bunun ürkütücü bir tablo olduğunu, kent içinde ise bariyerler sebebiyle hastaneye giremediklerini aktardı.

SON SAYI