Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel BAK), Irak'a savaş tezkeresinin reddedilmesinin yıldönümü olan 1 Mart'ta bir açıklama yayımlayarak tüm dünyada barış istediklerini belirtti.
Savaş karşıtı hareket, 1999’da Seattle’dan başlayarak, Washington, Prag, Nice, Seul, Qubec, Göteburg, Cenova, Porto Alegre gibi dünyanın pek çok kentinde küresel kapitalizme meydan okuyan antikapitalist hareketin içinden doğdu.
Bu hareketin küresel olmasının yanı sıra taşıdığı en büyük özellik birlik içinde çeşitliliği sağlayabiliyor olmasıydı. Yatay ağlarla örgütlenen hareket, birbirinden farklı politik düşüncelere, yaşam tarzlarına, dünya görüşlerine ve eylem tarzlarına sahip milyonlarca aktivisti harekete geçirmeyi başardı.
Türkiye’de 1 Mart 2003’te tezkerenin mecliste kabul edilmemesini sağlayan hareket, içinde sosyalistlerden, LGBTİ+ hareketine, Müslüman aktivistlerden, sendika ve siyasi partilere kadar pek çok farklı unsuru barındırıyordu. Öyle ki, savaş yanlısı medya savaş karşıtı hareketi ‘Manken-İslamcı-solcu koalisyonu’ olarak itibarsızlaştırmaya çalışmakta gecikmedi. Ancak savaş karşıtı hareket, bu sözü hareketin çeşitliliğinin bir parçası olarak hemen sahiplendi.
1 Mart’ta Türkiye’nin savaşa katılmasını engelledik
19 yıl önce bugün, 1 Mart 2003’te dünyadaki savaş karşıtları açısından somut bir zafere imza attık. Türkiye’nin bir felaketin eşiğinden dönmesini sağladık.
“Terörle mücadele” adı altında Afganistan’ı 2001 yılında işgal eden ABD, 2003’te Irak’a saldırmaya karar verdi. Saldırısında Türkiye hükümeti de aktif rol almak istedi. Ama savaş karşıtları bunu kabul etmedi.
1 Mart 2003 günü Irak savaşı tezkeresi parlamentoda görüşülürken, savaş karşıtları Sıhhiye Meydanı’nda 100 bin kişiyle buluştu. Parlamentoda savaş tezkeresi kabul edilmedi.
1 Mart’ta ne başarmış olduğumuzu Irak’tan ABD ve İngiliz askerlerinin ölüleri evlerine dönmeye başladığında, Londra’nın, İspanya’nın göbeğinde bombalar patlamaya başladığında daha net anladık.
Irak’ı ve Afganistan’ı işgal eden ABD, geçtiğimiz aylarda bu iki ülkeyi de terk etmek zorunda kaldı. İşgalci ABD için bir dönem kapandı. Elbette arkasında yüzbinlerce ölü, yaralı ve mülteci bıraktı.
Ukrayna’da savaşa hayır
2003’te Irak’ta pastadan pay kapmak isteyen güçlerin hiçbiri bu amaçlarından vazgeçmedi. O gün Irak üzerinden yürütülen ve büyük felaketlere yol açan saldırganlık bugün başta Ukrayna olmak üzere, Ortadoğu’da, Afrika’da devam ediyor. Çatışmaların sonucu ise yüz binlerce ölü, yaralı ve milyonlarca mülteci.
1 Mart 2003, barış isteyenler için en önemli deneyimlerden biri olmayı sürdürüyor. Sahte kutuplaşmalara düşmeden, barış isteyen güçlerin yan yana gelmesi, savaşta onun veya bunun tarafını tutmayan ve tüm dünyada “barış hemen şimdi” diyenlerin birlikteliği 2003’te olduğu gibi bugün de çok önemli.
Barışın kaybedeni, savaşın kazananı olmaz.
Barış içinde yaşamak istiyoruz.
Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu
1 Mart 2022