ÇHD’li avukatların tutuklanmasını kınıyoruz

Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile ÇHD yönetici ve üyesi avukatların tutuklanmasını, savunma hakkına yapılmış bir saldırı olarak görerek kınıyoruz.

İnsan hakları ihlallerine uğrayan birçok mağdurun savunmasını üstlenmiş demokratik bir örgütlenme olan ÇHD’nin yönetici ve üyelerinin evlerinin kapıları kırılarak gözaltına alınmaları, polis tarafından darp edilmeleri, emniyette baskı görmeleri, hükümetin ‘işkenceye sıfır tolerans gösteriyoruz’ iddiasının geçersiz olduğunu göstermiştir.

Hâlâ 12 Eylül darbesinin ve savaşın ürünü olan anti-demokratik yasalarla yönetilirken, hapishaneler binlerce siyasi mahpusla doluyken, karakollardan işkence haberleri gelirken, insan hakları avukatlığı yapan ÇHD üyelerinin tutuklanması, devletin şiddetine maruz kalan bireylerin savunma haklarının ellerinden alınmasıdır.

ÇHD'li avukatlar hakkındaki tutuklama kararının altına 20.01.2013 tarihi atılmış. Yani pazar günü, Adliye kapalıyken bu karar verilmiş. Bugün ise mahkeme adeta göstermelik olarak toplanarak tutuklamaları gerçekleştirdi. Bu bir hukuk skandalıdır.

ÇHD Başkanı Kozağaçlı, dernek yöneticisi ve üyesi olan avukatların derhal serbest bırakılmasını, bu polis operasyonu hakkında inceleme başlatılmasını istiyoruz.

Terörle Mücadele Kanunu başta olmak üzere tüm antidemokratik yasalar bir an önce kaldırılmalıdır.

Şenol Karakaş

DSİP Eşsözcüsü