Darbecilerin sonu!

AÇIKLAMALAR
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

Balyoz darbe girişiminin sorumlularının yargılandığı davada, darbe planı yapan üç kuvvet komutanı müebbet ceza yedi. Eksik darbe teşebbüsünden cezaları 20 yıla düşürüldü. Birçok komutan darbecilikten ceza yedi. O eksik darbe teşebbüsü tamamlanmış olsa, birçok insan ölecek, Türkiye yeniden işkenceler, idamlar, onbinler hâlinde tutuklamalar döneminden geçecekti.

Bu mahkemenin sonucu darbelere, darbe girişimcilerine ve Ergenekon çetesine karşı birleşik bir mücadelenin zaferi, halkın kazanımıdır. Önce “yargılanamaz” dediler! Suç duyurularında bulunduk. Yargılanmaya başladılar. Sonra “Bu mahkeme bir oyun” dediler. Mahkeme sonuçlandı; “oyun” diyenler açısından sonu kötü biten bir oyun oldu.

Bu kazanım sokakta darbelere karşı verilen büyük ve birleşik mücadelenin eseridir.

20 Ocak 2010’da Taraf gazetesi balyoz darbe planlarını yayınladı. Kurucuları arasında DSİP’in de yer aldığı Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu aylar öncesinden bir yürüyüş planlamıştı. 23 Ocak 2010 günü, dondurucu soğuğa ve tipiye rağmen bir araya gelen binlerce darbe karşıtı, bugün açıklanan mahkeme kararını kendi eylemleriyle belirledi.

Darbeciler ağır bir mağlubiyet aldı. Halk kazandı!

Ama yetmez!

Darbeleri mümkün kılan yasal zemin hâlâ yürürlüktedir. Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmadı. OYAK’a el konulmadı. TSK hâlâ denetime açık ve harcamalarında şeffaf değil. En önemlisi de, askeri darbelere destek veren sermaye gruplarıyla ilişkiler açığa çıkarılmış değil.

Darbe suçundan hükümler verilmiş olması demokrasi açısından çok önemli bir kazanım. Ancak askeri vesayet sisteminin kökünden kazınması için mücadeleye devam etmek gerek. Bir kez daha yüksek sesle söylüyoruz:

“Balyoz yetmez, bütün darbeciler yargılansın!”

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi

SON SAYI