Marksizm 2023: ‘Bizim olanı nasıl geri kazanacağımızı tartışacağız’

ETKİNLİKLER
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

DSİP'in düzenlediği Marksizm 2023 toplantıları 5-6-7 Mayıs'ta, İstanbul Beyoğlu'ndaki Cezayir Toplantı Salonu’nda gerçekleşecek. Marksizm 2023 komitesinden Dila Ak sorularımızı yanıtladı.

Bu seneki Marksizm toplantılarının bağlamı nedir?

Dila Ak: Bağlamından önce nasıl bir politik iklimde bu toplantıları yaptığımızı hatırlamak lazım. Hepimizin bildiği gibi 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin gerçekleşecek. Bu yılki Marksizm bu açıdan ayrıca bir öneme de sahip. 15 Mayıs sabahı yepyeni bir Türkiye’ye uyanabiliriz. Bu elbette bugünden o güne kadar nasıl bir mücadele sürdürüleceğiyle de yakından ilgili. Elbette seçimler önemli bir gündem ama dünyaya yakından bakınca hayatın seçimlere indirgenemeyecek kadar canlı bir sınıf mücadelesiyle dolu olduğu görülüyor. Geçtiğimiz yıl İran’da yaşanan kitle eylemleri, kadınların özgürlük mücadelesi, bu yılın başından beri harekete geçen Fransız işçi sınıfı ve gençlerin son bir ayda tam anlamıyla patlayan öfkesi ilham veren mücadele dalgalarına örnek. İsrail’de pek örneğine rastlayamadığımız on binlerce insanın Netanyahu’ya karşı gösterileri de sayılabilir.

Marksizm tüm canlı mücadelelerin tartışıldığı bir deneyim alanı olacak.

>> MARKSİZM 2023 programı <<

Yine de seçim tartışmaları da yer alacak değil mi programda?

Elbette yer alacak. Seçimleri önemsiz görmek ve her seçimi boykot etmek sosyalistlerin sahipleneceği bir tutum olamaz. Seçimden tam bir hafta önce seçim tartışmasını da yapmış olacağız Marksizm’de. Biz çok uzun bir süredir seçimlerin seçimlere indirgenemeyecek kadar önemli olduğunu savunuyoruz. Ne yazık ki dünyanın değinmeye çalıştığım canlı mücadelelerine bakınca Türkiye’de seçim tartışmaları, genel merkezler tarafından belirlenen milletvekilleri listeleri üzerinden dönen tartışmalar şeklinde ilerliyor. Seçimler mücadelenin bir evresi ve kendisinden sonra başlayacak mücadelelerin ateşleyicisi olarak ele alınmalı. Marksizm 2023 toplantılarını düzenleyen DSİP, bu seçimlerde, esas olarak “Sokakta mücadele/sandıkta Yeşil Sol!” sloganını öne çıkartıyor. Seçime mücadeleyle hazırlanmak hem seçimi kazanmanın en etkili yoludur hem de seçimden sonra egemen sınıfın saldırılarına karşı tüm ezilenleri donatır. Yine dünyadan bir örnek vermek gerekirse, Bolsonaro seçildiği gün Bolsonaro karşıtları bir gün boş durmadılar ve sürekli yığınsal eylemlerle Bolsonaro’ya hayatı zindan ettiler. Sonunda bu diktatörlük meraklısı ve Amazon ormanlarının katili seçimi kaybetti.

Bu yıl hani konular var programınızda?

Bu yılki Marksizm’in toplantı konuları kabaca kitle hareketleri, depremin yarattığı yıkımın kapitalizm ve iktidarın mantığıyla ilişkisini, solun milliyetçilikle sınavı, otoriterizm-faşizm-parlamentarizm benzerlikleri/farklılıkları, iklim krizi, göçmen düşmanlığı, kadın ve LGBTI+ özgürleşmesi, işçi sınıfı mücadeleleri, savaş ve emperyalizm, “Cumhuriyetin ötekileştirdiklerinin 100 yılı”, müzik ve direniş, medya ve yüzleşme ve tabii ki seçimler.

Özellikle İngiltere’de The Guardian gazetesinin başlattığı ilginç tartışmanın bir benzerini Marksizm 2023’te yapmaya çalışacağız. Gazete, kendi geçmişinde kölecilik bağlarının araştırtılması için çaba gösterdi. Biz de medya tartışmasında medyanın 1915’ten bugüne azınlık bıraktırılan halkların yaşadıkları süreçte nasıl bir rol oynadığı ele alacağız.

Marksizm toplantıları neden önemli?

Bu toplantılar aracılığıyla hem yaşadığımız yerde, hem dünyada olan bitenleri anlamaya çalışıyoruz, dünyayı ve gelişmeleri devrimci sosyalist bir bakış açısıyla yorumlayarak ve yaşanan deneyimlerden ilham alarak mücadeleyi nasıl güçlendirebileceğimiz üzerine fikirleri ve örgütlenmeyi konuşuyoruz, baskıya, sömürüye ve yıkıma karşı çıkmakla kalmayıp, kapitalizmin ve egemen sınıfların sömürüsünü ifşa ediyoruz, yüzleşme öneriyoruz ve neden kârlarını insanlığın ve canlı yaşamanın önüne koyan bir sisteme karşı çıktığımızı ve neden ihtiyacımız olan şeyin bu sistemi yıkmak olduğunu tartışıyoruz. Marksizm toplantıları çok sayıda insanın hep birlikte sosyalist bir dönüşümün dinamiklerini tartıştığı ve savunduğu bir platform. Bunları yaparken de tarihsel gelişmeleri baz alarak fikirlerimizi temellendiriyoruz.

Üstelik son zamanlarda yaşadığımız tüm yıkımlar ve kayıplar sonrasında, bu kötü havayı dağıtmaya, gerçekçi alternatiflerimizin olduğunu konuşmaya, bizim olanı nasıl elde tutacağımızı ya da geri kazanacağımızı tartışmaya ve kendi geleceğimizi inşa etmeye ihtiyacımız var. Bunun için enternasyonalist, kitlesel bir devrimci örgütlenmenin neden ihtiyaç olduğunu konuşmak da çok önemli.

Gündemi beraber tartışıp, etrafımızda ve dünyada olan bitenlerle ilgili politikalar geliştirirken, gelin hep beraber nasıl örgütleneceğimizi de konuşalım.

(Sosyalist İşçi)

>> MARKSİZM 2023 programı <<

SON SAYI