Sosyalist Tartışma 2023 İstanbul Programı

ETKİNLİKLER
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

DSİP’in ev sahipliği yaptığı Sosyalist Tartışma etkinliklerinin İstanbul ayağı bu yıl 3-5 Kasım tarihlerinde düzenlenecek. Beyoğlu’ndaki Aynalı Geçit salonunda gerçekleşecek toplantı dizisinin programında marksist teoriden sınıf mücadelesinin dinamiklerine, iklim krizinden heteroseksist ikili cinsiyet rejimine, göçmen karşıtlığından enternasyonal dayanışmaya çok çeşitli politik konular tartışılacak. Programın öne çıkan teması ise Türkiye Halklarının Yüzyılı.

Sosyalist Tartışma 2023 İstanbul Programı

3 Kasım Cuma

16.30-18.00 İsrail’in niteliği ve Filistin’e özgürlük mücadelesi

Konuşmacılar: Meltem Oral, Ersin Tek

18.30- 20.00 Halkların Cumhuriyet Tarihini Kavramak

Konuşmacılar: Taner Akçam, Şenol Karakaş

***************************************************

4 Kasım Cumartesi

10.30-12.00 Sendikasızlaştırma, düşük ücretler, güvencesizlik, iş cinayetleri: Nasıl Durduracağız?

Konuşmacılar: Ceyhun Su, Yılmaz Şengül, Berna Tez, Baha Uz

12.30-14.00 Marksizm ve Ekoloji

Konuşmacılar: Tuna Emren, Martin Empson

14.30-16.00 AKP’nin Metamorfozu ve AKP’ye Karşı Nasıl Bir Mücadele?

Konuşmacılar: Nuran Yüce, Ömer Faruk Gergerlioğlu

16.30-18.00 Göçmen Krizi Mi? Irkçılık Krizi mi?

Konuşmacılar: Taha Elgazi, Ameda Karakuzu, Dila Ak

18.30-20.00 Felaketler ve Devrimler Çağında Enternasyonalizm

Konuşmacılar: Panos Garganas (Yunanistan), Vanina Guidicelli (Fransa), Burak Demir

************************************************

5 Kasım Pazar

12.30-14.00 Otoriterlik ve İkili Cinsiyet Rejimi

Konuşmacılar: Aylime Aslı Demir, Semih Özkarakaş, Merve Diltemiz

14.30-16.00 Yüzüncü Yılında Cumhuriyet ve Sol

Konuşmacılar: Özgür Mutlu Ulus, Bülent Bilmez, Can Irmak Özinanır

16.30-18.00 Yüzyılı Kavramak, Yüzleşmek, Hesaplaşmak: Ne yapmalı?

Konuşmacılar: Rober Koptaş, Özgür Sevgi Göral, Işıl Demirel

18.30-20.00 Krizler ve savaşlar dünyasında kitlesel bir Antikapitalist Alternatif İçin

Konuşmacılar: Dila Ak, Şenol Karakaş

Adres: Meşrutiyet Cad. Avrupa Pasajı Kat:2 Galatasaray, Beyoğlu

Kapitalizm barbarlıktır

Sosyalist Tartışma 2023 etkinliği iklim krizinin aşırı hava olaylarına yol açtığı bir yazı geride bıraktıktan hemen sonra gerçekleşecek. Arka arkaya kırılan sıcaklık rekorlarına sellerin eşlik etmesi bu krizin yeni bir evreye ulaştığını kanıtlıyor.

Batı emperyalizmiyle Çin ve Rusya gibi ülkelerin oluşturduğu nispeten daha güçsüz olan Doğu emperyalist bloğu arasındaki gerilimler, küresel kapitalist ekonominin kriziyle birlikte daha fazla askeri gerilim anlamına geliyor. Ukrayna’nın Rusya tarafından işgalinin ve NATO’da cisimleşen Batı emperyalizminin bu savaşı teşvik etmesi tüm dünyayı diken üstünde tutuyor. Kapitalizm daha aşırı eşitsizlik ve adaletsizlik olarak hüküm sürüyor. Dünyadaki 4,4 milyar yetişkinden 62 milyonu dünya servetinin yüzde 47,8'ine sahipken, 2,8 milyar yetişkin ise sadece yüzde 1,1'ine sahip.

Krizler var ama direnişler de var

Kapitalizmin barbarlık anlamına geldiğini gören dünya işçileri ve ezilenleri çeşitli ülkelerde çeşitli dönemlerde büyük eylem dalgalarını örgütlüyor. İran’daki eylemler, ardından Fransa ve İngiltere’deki büyük grev hareketleri, yine Fransa’da bir genci öldüren ırkçı polise karşı başlayan gösteriler, iklim krizini durdurmak için sokakları işgal eden aktivistler, Suriye’de rejime karşı başlayan eylemler, Sudan’da darbeye karşı çıkan on binler bu sistemin “normalleşmeyeceğini” gösteriyor.

Göçmen düşmanları varsa göçmenlerle dayanışanlar, ırkçılar varsa halkların kardeşliğinden yana olanlar, kadın düşmanları varsa her yerde sokağa çıkan kadınlar, LGBTİ+ nefreti varsa direnen lubunyalar, kapitalist sömürü çarkı varsa grev silahını kullanan işçiler, savaşlar varsa savaşa hayır diyen kitleler var. Sosyalist Tartışma 2023 her alanda direnenlerin kürsüsü olacak!

Türkiye Halklarının Yüzyılı

Bu yıl Sosyalist Tartışma’da “Türkiye Halklarının Yüzyılı” özel bir vurguyla ele alınacak. Çünkü Cumhuriyetin yüzüncü yılı vesilesiyle hem iktidar hem de ana akım muhalefet tarafından köpürtülen milliyetçiliğin üzerini örttüğü hakikatleri tartışmayı arzuluyoruz.

Tarihi anlamayı bugünü değiştirmek için elzem gören, bugünü değiştirmeye yardımcı olmayan bir tarih anlayışının ezilenler açısından hiçbir anlamı olmadığını bilenler kavramak, yüzleşmek ve hesaplaşmak için Sosyalist tartışma 2023 toplantılarında buluşacak.

Kim düzenliyor?

Sosyalist Tartışma, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) tarafından düzenlenir. Ancak programda DSİP üyesi olmayan kişiler de konuşmacı olarak yer alır.

Katılım

Sosyalist Tartışma toplantılarına isteyen herkes katılabilir. Salon kirası gibi masrafları ancak kolektif dayanışmayla karşılayabiliyoruz. Bunun için kapıdaki görevli arkadaşlarımızdan biletini alabilirsin.

Konaklama

İstanbul dışından gelecekler kalacak yer ihtiyaçları varsa aşağıdaki iletişim bilgilerinden bize ulaşabilir.

Toplantıların Formatı

Her toplantı 1 saat 30 dakikadır. Bunun 45-50 dakikası konuşmacılar tarafından kullanılır. Daha sonra katkılar ve sorular için salona söz verilir. Salonun konuşma süresi konuşmacı sayısına göre belirlenir. Sunumu yapanlar toplantının sonunda 5’er dakikayla konuşmalarını toparlarlar.

Antikapitalist Kitapçı

Sosyalist Tartışma’da açık olacak kitapçımızda marksist klasikler, dünya ve Türkiye üzerine güncel politik kitaplar, edebiyat kitapları yer alacak. Ayrıca Z yayınlarının kitaplarını, Sosyalist İşçi gazetesini ve Enternasyonal Sosyalizm dergisini de buradan alabilirsiniz.

0 555 863 16 36

@DSiP_

Sosyalist Tartışma’yı düzenleyen DSİP; cinsiyetçilik, ırkçılık, LGBTİ+ fobi gibi kapitalizmin tüm baskı biçimlerine karşı mücadeleyi inşa etmeyi hedefliyor. Başta bu baskılara maruz bırakılanlar olmak üzere bütün katılımcılar için hem kapsayıcı hem de güvenli bir alan yaratmayı önceliyoruz. Bu yüzden etkinliklerimizde ayrımcı davranışlara tolerans göstermiyoruz.

Bütün katılımcılardan aşağıdaki temel ilkelere riayet etmesini, aksi taktirde etkinlikte yer alamayacaklarını vurgulamak istiyoruz.

Bütün katılımcılarımız etkinlikte yer alan diğer katılımcı ve düzenleyicilere saygı göstermeli; ayrımcı, küçük düşürücü, tehditkâr, aşağılayıcı, zorba, tacizkâr konuşmalardan ve davranışlardan kaçınmalıdır.

Temel ilkelere aykırı veya benzer bir davranışla karşılaştığınızda görevli yoldaşlarımızla veya iletişim numaramızla bağlantı kurduğunuzda gerekli önlemleri alabiliriz.

SON SAYI