Kalıcı barış için Suriye halkının sesine kulak verilmeli

AÇIKLAMALAR
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye'de rejimin ve muhaliflerin bir Anayasa Komitesi kurulması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Buna göre, iki tarafın belirleyeceği 50’şer kişinin yanı sıra, BM’nin atadığı 50 teknokratla birlikte 150 kişi, ilerleyen haftalarda Cenevre’de toplanacak, Suriye’nin yeni anayasasını yazmak ve iki yıl sonra seçimlerin yapılmasını sağlamak için çalışacak.

Daha önceki yıllarda, Cenevre merkezli diplomatik girişimler, bütün dış güçlerin Suriye’nin geleceği üzerinde söz sahibi olmak üzere kendi çıkarlarını korumasının sonucu somut bir çözüm üretememişti. Milyonlarca insanın hayatının büyük bir yıkıma uğradığı Suriye’de barışın tesisi için yapılacak çabalar son derece önemli. Ancak böylesi süreçler öncesinde milyonlarca Suriyelinin neler düşündüğünü hatırlatmakta fayda var:

- Suriye’de bugüne gelinen süreci, barışçıl protesto gösterilerine silahlarla ve bombalarla yanıt veren Esad rejimi başlattı. Halkın ezici çoğunluğu, başına gelen acıların sorumlusu olarak bu diktatörü görüyor. Onun parçası olacağı bir süreç, dünyanın dört bir yanına dağılmış Suriyeli göçmenlerin ülkelerine geri dönecekleri güveni kendilerinde bulamamaları anlamına gelecek. DSİP olarak, özellikle Türkiye içinde herkesi Esad’ı tanımaya çağıran ve onu meşrulaştırmaya çalışan girişimlerin karşısında olduğumuzu belirtiyoruz. Esad meşru değildir ve Suriye’ye barışın gelmesi için gitmelidir.

- Baas rejiminin gözetiminde yapılacak seçimler meşru değildir. 2011 yılında başlayan devrimden önce de rejim tarafından yıllar boyu göstermelik seçimler düzenlenmiş, bunlarda Hafız Esad ve oğlu Beşar Esad %99 ile %100 arasında değişen oylar almıştır. Bunlar seçim değil parodidir.

- Suriye’de barışın tesisi için tüm yabancı güçler ülkeden askerlerini çekmeli, Suriye’ye silahların girişi durdurulmalıdır. Gerek rejimi gerekse muhalefetin bazı kanatlarını destekleyen ülkeler, bugünkü kaotik duruma gelinmesinde birincil dereceden sorumludur. Tüm dış güçler elini çekerse, Suriye halkı kendi zorbalarına karşı mücadele edebilir.

Bunların dışında, silahların ve işgalcilerin gölgesinde yapılmayacak, Baas rejimi tarafından manipüle edilmeyecek özgür demokratik seçimlerin yapılması, Suriye halkının kendi geleceğini belirlemesi açısından son derece kritik önemdedir. Böylesi bir ortamın sağlanması için herkesi Suriye halkıyla dayanışmaya, bölgede kalıcı bir barışın tesis edilmesi için sesini yükseltmeye çağırıyoruz.

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi
24.09.2019

SON SAYI