Santa Maria Kilisesi’ne yapılan saldırı bir nefret saldırısıdır!

AÇIKLAMALAR
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

İstanbul Sarıyer’de bulunan Santa Maria Kilisesi’ndeki Pazar ayini saldırıya uğradı. Kar maskesi takmış iki kişinin düzenlediği silahlı saldırıda bir kişi hayatını kaybetti. 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı ilk paylaşımda olayı münferit bir olay gibi göstererek saldırıyı “şiddetle kınadı”. İçişleri Bakanı’nın görevi böyle bir saldırıyı kınamak değil, engellemektir. 

Televizyonlarda yorum yapanlar hemen olayın inanç meselesi olmadığını, bir kişinin hedef seçildiğini anlatmaya başladı. Arkasındaki saik ne olursa olsun, bir kilisede bir Pazar ayinine yapılan saldırı nefretten ve ırkçılıktan besleniyor. İki kişinin, ellerinde silahla bir kiliseye rahatlıkla girip saldırabilmesi Türk ve Müslüman olmayan herkese dönük bir gözdağıdır. 

Türkiye’de gayrimüslimlere dönük saldırılar ilk kez yaşanmıyor. Daha birkaç gün önce, her ne hikmetse, hiçbir kamu görevlisinin ceza almadığı Hrant Dink suikastinin 17. yılında sokaklardaydık. İsrail’in Gazze saldırısının ardından, sanki İsrail’in savaş suçlarının sorumlusu Türkiyeli Yahudilermiş gibi gösterilerek ırkçı eylemler yapıldı, nefret içeren pankartlar kullanıldı. 

Türkiye’de Türk ve Müslüman olmayanların her zaman tedirgin hissetmesine sebep olan yapısal bir ırkçılık var. Bugün Suriyeli, Afganistanlı veya herhangi bir ülkeden göçmeni hedef alan ırkçılık da buradan besleniyor. 

Bu saldırıları engellemenin ilk koşulu, ırkçılığa karşı tavizsiz bir mücadele yürütmektir. Halkların eşit koşullarda yaşamasını talep eden herkesi ırkçılığa, milliyetçiliğe ve nefret suçlarına karşı mücadeleye çağırıyoruz. Hristiyanlar yalnız değildir!

DSİP

28.01.2023

SON SAYI