"Vatandaşın hiçbir etnik tanımı olmamalı"

DSİP Genel Başkanı Doğan Tarkan, Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sundukları kısmi Anayasa taslaklarıyla ilgili Bianet'in sorularını yanıtladı.

Sorulara Doğan Tarkan'ın verdiği yanıtlar şöyle oldu:

- Vatandaşlık tanımı konusunda farklı görüşler var. AKP "Türk milleti" tanımını, CHP "Türk ulusu" tanımını kullanırken BDP "Türkiye halkı" diyor. Kapsayıcı olması açısından sizce vatandaşlık tanımı nasıl olmalı?

- BDP'nin tanımı doğru olanıdır. Vatandaşlık tanımında hiçbir etnik tanım olmamalıdır.

- Anadil meselesinde AKP-BDP "resmi dil Türkçe" diyor. Ancak BDP, ademi merkeziyetçilik çerçevesinde bölgesel meclisler kurulmasını ve bu meclislerin alacağı kararlar çerçevesinde farklı bölgelerde farklı dillerin de "2. resmi dil" olarak kabul edilmesi gerektiğini savunuyor. CHP ise "Resmi dil Türkçe" yerine "Devletin dili Türkçe" diyor. Resmi dil sizce Anayasa'da ne şekilde yer almalı?

- "Resmi dilin Türkçe" olması ve eğer yerel meclisler kurulacaksa her yerel meclisin bir başka dili "2. resmi dil" olarak kabul etmesi doğrudur. Bu arada Anayasa'nın Türkçeden başka hiç bir dilin okullarda anadil olarak okutulamayacağını söyleyen 42. maddesi kaldırılmalı/değiştirilmeli ve anadilde eğitimin önü açılmalıdır.

- AKP, CHP, BDP laiklik ve inanç özgürlüğüne taslaklarda yer verdi. Mevcut '82 Anayasası'nda da laiklik ve inanç özgürlüğüne yer verildiğini düşünürsek, demokrasi ve özgürlükler açısından sizce bu kavramlar Anayasa'da ne şekilde yer almalı?

- Devletin herkesin inançlarına, ideolojisine, yaşam tarzına karşı tarafsız olduğu ifade edilmelidir. Aynı şekilde hiçbir din ve yaşam tarzı devletin koruyuculuğu altında olmamalıdır.