Mısır Başkonsolosluğu önünde darbe protestosu

ETKİNLİKLER
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) İstanbul İl Örgütü, bugün Bebek'teki Mısır Başkonsolosluğu önünde bir basın açıklaması yaparak, Mısır'daki askeri darbeyi protesto etti.

"Ordu kışlaya", "Darbelere karşı omuz omuza", "Diren Mısır, İstanbul seninle" sloganlarının atıldığı eylemde DSİP adına Meltem Oral'ın okuduğu basın açıklaması şöyleydi:

Ordu kışlaya: Mısır'da darbeye geçit yok!

Mısır halkı, Tunus'ta başlayan gösterilerin ardından 25 Ocak 2011'de Tahrir Meydanı'nı doldurmuş, 18 gün süren gösterilerin ve iki günlük genel grevin sonunda ülkeyi 30 yıldır olağanüstü hâl yasalarıyla yöneten diktatör Hüsnü Mübarek'i devirmişti.

Mübarek'in devrildiği süreçten sonra, Mısır Ordusu, Yüksek Askeri Konsey adı altında iktidara el koymuş ve ülkeyi sivil bir yönetime devretmemek için 1.5 yıl boyunca direnmişti. Mısır Devrimi'ni gerçekleştiren milyonlarca sıradan insan, sokaklarda ve işyerlerinde verdikleri mücadeleyle ordunun yönetimini de büyük bir krize sokmuşlardı. Bu sürecin ardından yapılan seçimlerde, Askeri Konsey'in tüm engelleme çabalarına rağmen Mursi cumhurbaşkanı seçildi.

Mursi de devrimin taleplerini gerçekleştirmeyerek Mısır halkını hayal kırıklığına uğrattı. 30 Haziran'da cumhurbaşkanına karşı milyonlarca kişilik bir gösteri yapıldı.

Mısır Ordusu ise bu gösterilerin ardından Mursi'ye önce muhtıra verdi, daha sonra ise Mısır'ın yıllardır seçimle başa gelen ilk yöneticisi askerler tarafından zor kullanarak devrildi.

Türkiye'de yaşayanlar olarak biliyoruz ki, askeri darbeler, demokratik siyaset imkanını ortadan kaldırır. Askeri vesayet rejimi, sıradan bir memurdan hiçbir farkı olmaması gereken askerlerin, sadece ellerinde halkın parasıyla alınan silahlar olduğu için, hakın tercihlerini hiçe saydığı bir sistemdir.

Askeri darbeler, generaller ne kadar "halktan yana" gözükmeye çalışsalar da halkın iradesine saldırıdır. Bütün darbeler özgürlük isteyenleri susturmaya, siyasal demokrasiyi bütünüyle yok etmeye yöneliktir.

Mısır'daki cunta, devirdiği cumhurbaşkanı Mursi'yi bilinmeyen bir yerde alıkoydu. Müslüman Kardeşler'in liderliğinden birçok kişi gözaltına alındı, televizyon kanalları kapatıldı, Kahire'de darbeye karşı gösteri yapanlara ordu tarafından ateş açılarak bir katliam gerçekleştirildi.

Mısır halkı bu kez de darbeye karşı sokakta. Ülke çapında milyonlarca kişinin katıldığı gösteriler düzenleniyor. Mısırlılar, 25 Ocak Devrimi'yle kazandıkları temel hakların, bir kez daha Mübarek'in askerleri tarafından ellerinden alınmasına izin vermeyecekler.

Türkiye'de yıllardır askeri vesayet rejimine ve darbeci generallere mücadele etmiş bulunan Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) olarak, Mısır'daki cuntayı lanetliyoruz.

Mısır'da darbeye karşı sokakta olanlarla dayanışma içinde olduğumuz ifade ediyor, tüm dünyaya umut veren Mısır Devrimi'nin talepleri olan "ekmek, özgürlük ve sosyal adalet" gerçek anlamıyla kazanılana kadar mücadele edecek olan kitlelerden başka hiçbir güce güvenilemeyeceğinin altını çiziyoruz.

Darbeye hayır! Ordu kışlaya! Yaşasın Mısır Devrimi!

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi

SON SAYI