Ankara'da antikapitalistler tartıştı

ETKİNLİKLER
Tipografi
  • Daha Küçük Küçük Orta Büyük Daha Büyük
  • Varsayılan Helvetica Segoe Georgia Times

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi'nin ev sahipliğinde (DSİP) 9 Mart Cumartesi günü Ankara'da gerçekleştirilen Antikapitalist Forum'a yüze yakın kişi katıldı. 9 konuşmacının yer aldığı 4 toplantıda, hem tarihsel hem de güncel konular tartışıldı. Metropol Otelde düzenlenen Antikapitalist Forum'un konuşmacıları arasında Taner Akçam, Pakrat Estukyan, Roni Margulies, Şenol Karakaş gibi isimler de vardı.

{jathumbnail off images="images/stories/dsip-antikapitalistforum-ankara-suriye.jpg,images/stories/dsip-antikapitalistforum-ankara-kurtsorunu.jpg,images/stories/dsip-antikapitalistforum-1915.jpg"}

Küresel krize karşı küresel direniş

İlk toplantı, Ankara Üniversitesi araştırma görevlisi Can Irmak Özinanır'ın sunumu ile gerçekleşti. Arap devrimlerinden, Öfkeliler ve İşgal Et hareketlerinden, Yunanistan örneğinden ve Ortadoğu'daki siyasal hareketlilikten bahseden Özinanır, krizin ve direnişin küreselleğinden bahsetti.

Antikapitalizmi ön plana almayan siyasi hatların egemen sınıflara karşı mücadelede bölücü sonuçlar doğurduğunu savunan Özinanır, özellikle yeni iletişim aygıtlarının olanakları ile örgütlenen ve tüm dünyada eş zamanlı geçekleşen direniş ve grevlerin etkilerinden bahsetti.

Arap devrimlerinin son halkası: Suriye

Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Canan Şahin ve Suriyeli aktivist Mohammad Almahmoud'un sunduğu "Ortadoğu Devrimleri ve Suriye", Almahmoud'un Suriye'de yaşanan gelişmeleri aktarması ile başladı.

Eylemlerin masum çocukların öldürülmesiden sonra barışçıl olarak başladığını aktaran Almahmoud, muhaliflerin gösterilerin sürekli bombalanmasından ötürü silahlanma kararı aldığını hatırlattı. Salgın hastalıklardan ve mülteci sorunlarından da bahseden Suriyeli muhalif aktivist, 180 bini Türkiye'de bulunan 1 milyon Suriyeli mültecinin olduğunu aktardı.

Toplantının diğer konuşmacısı olan Canan Şahin ise Suriyeli muhaliflerin silahlı mücadele ile birlikte meşruluklarını kanıtlama mücadelesi içerisinde de bulunduklarını ve Türkiye'deki Kürtler gibi koşulsuz desteğe ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Suriye'de 1981'den bu yana düzenlenen bütün protestoların kanla bastırıldığına da dikkat çeken Şahin, bu sebeple muhaliflerin daha başarılı bir örgütlenme için zamana ihtiyaç duyduklarını söyledi.

 

Barış için batıdan yükselen sesler

BDP üyesi Mehmet Can'ın ve Taraf yazarı, aynı zamanda DSİP üyesi Roni Margulies'in konuşmacı olduğu "Barış hemen şimdi" toplantısına ilgi büyüktü.

Kürtlerin yaşamlarının Türkiye Cumhuriyeti egemen siyasetinin sistematik saldırısı ile itibarsızlaştırıldığını söyleyen Mehmet Can, 35 yıllık Kürt mücadelesinin bu itibarı tekrar kazandığının altını çizdi.

Ayrıca Kürt tarihi boyunca hiç bu kadar örgütlü olmadıklarından bahseden Can, lider Öcalan ile görüşmelerin sekteye uğratılmaması gerektiğini söyledi.

Kürt sorununda çözüm için bu sürecin barış savunucuları tarafından sahiplenilmesi gerektiğini savunan Can'a, Roni Margulies de batıda kitlesel bir mücadelenin acilen örgütlenilmesi gerekliliğinden bahsederek destek verdi.

 

Türkiye Cumhuriyeti tarihinden daha azla kaçamaz

Forumun son oturumu olan "1915'ten 2015'e: Soykırımla yüzleşmek" isimli toplantıya, Clark Üniversitesi öğretim üyesi Taner Akçam video konferans ile katıldı.

Agos gazetesinden Pakrat Estukyan ve DSİP üyesi Şenol Karakaş'ın da sunumları ile katıldığı toplantıda, konuşmacılar tarihle yüzleşmenin artık kaçınılmaz olduğunu vurguladılar.

Türkiye Cumhuriyeti'nin efsaneler ve yok edilmiş halkların üzerine kurulduğu belirtilen toplantıda Akçam, Ermeni sorununun hem tarihsel hem de toplumsal olarak düşünülmediği sürece gerçek anlamda çözülemeyeceğini söyledi.

Antikapitalist Forum, katılanların da soruları ve önerileri ile tüm toplantılarda nasıl bir mücadele hattı örülmesi gerektiğine ilişkin canlı tartışmalarla geçti.

SON SAYI